FESTEN – en danseforestilling for, av og med ungdom

FESTEN leker med begrepet «fest» som symbol på livet. Gjennom bruk av sosiale medier i kombinasjon med sitt sceniske uttrykk, tar FESTEN på seg oppgaven med å forstå ungdommens sosiokulturelle normer, og deres måter å kommunisere på.

Forestillingen speiler det mikrounivers og de utfordringer ungdommer står overfor i møtet med den krevende balansegangen det er å stå opp for seg selv, sette grenser for seg selv – og samtidig kjenne tilhørighet til en gruppe. Kommunikasjonen foregår også i et parallelt univers, på nett. FESTEN tematiserer hvordan det er blitt viktigere å vise hvordan man lever, enn å faktisk leve.

Forestillingen leder publikum gjennom ungdommenes egne historier, hvor den ensomheten vi alle lever i, illustreres via vidt forskjellige opplevelser av samme fest. For noen av personene i handlingen representerer festen lykke, inkludering, nettverksbygging, humor og samvær. For andre smaker festen av utestenging, ensomhet, skamfølelse, overgrep og dårlige ruserfaringer.

FESTEN drives frem av et narrativ senter rundt en fest. Ungdomsfest er en fortettet hendelse, der flere av utfordringer dagens unge mennesker står overfor kommer til uttrykk. Hovedtematikken dreier seg rundt grensesetting og tilhørighet, mellom det å stå opp for seg selv og å kjenne tilhørighet til en gruppe. I midten av handlingen står fire ungdommer, som sammen med flere samles på en hjemme- alenefest. I forberedelsene og under festen opplever de fire ungdommene situasjoner som utfordrer og for noen vipper den skjøre balansegangen mellom å være i fare og å ha det gøy, i et ungt menneskes liv. 

I tillegg til de fire vennene medvirker lokale ungdommer der forestillingen spilles. De lokale ungdommene er en stor del av FESTEN og vil underbygge handlingen og forsterke uttrykket. 


Forestillingen FESTEN er en del av Scenekunstbrukets sitt repertoar siden mars, 2022.

Varighet 45 - 60 min

Publikum og målgruppe Ungdom i alderen 15-25. Forestillingen er aktuell også det voksne publikumet og for ungdom over 12 år

Koreografi/regi Nina Lill Svendsen & Christer Tornell

Dansere våren 2024 Alma Apenteng, Egil Mikael Alnæs, Gard Lervang, Ella Skorgan, Oliver Paulsson
Medskapende dansere
Lars Henriksen, Melanie Kajanne Källström, Nanna Knutson, Oliver Paulsson,

Medvirkende ungdom 12-15 lokale ungdommer/elever vil medvirke i forestillingen der den spilles

NinaLill_Christer_ODE.png

Koreografi/Regi: Nina Lill Svendsen og Christer Tornell

ODE Ung er en selvstendig stiftelse som ble etablert i 2012 og ledes av Nina Lill Svendsen og Christer Tornell, to etablerte dansekunstnere. I sine produksjoner tar ODE Ung utgangspunkt i tematikk basert på ungdommers egne og selvopplevde historier – utarbeidet i samråd med ungdommene. I arbeidet med produksjonene hentes et bredt spekter av samarbeidspartnere inn til det kreative arbeidet. I dette tilfellet vil 10-15 ungdommer fra Edvard Munch videregående skole medvirke sammen med profesjonelle dansere.

ODE_Ung_kompani.png

Utøvere: Nanna Knutsson, Oliver Paulsson, Melanie Kajanne Källström og Lars Henriksen. Les mer om utøverne her

Lyd- og lysdesign: Petter Wiik, Christoffer Tornell og Daniel Kolstad Gimle

Takk til medvirkende ungdommer fra Edvard Munch vgs. og danserne

Takk til Seanse ved Marit Ulvund og Karstein Solli

Samarbeidspartnere: Edvard Munch videregående skole, DIXI, R.E.D., Nynorskens Hus, Scenekunstbruket, Fossumkollektivet, Uteseksjonen og CODA Oslo International Dance Festival

Med støtte fra: Spenn.no, Oslo Kommune, CODAdancefest21, Norsk Kulturråd, Sparebankstiftelsen, Fond for utøvende kunstnere og Seanse (forprosjekt) og Fond for lyd og bilde.



Hva sier danserne i FESTEN om prosessen mot ferdig forestilling?
Lars Henriksen:
De første uke har vært helt fantastiske! Jeg syntes det er veldig gøy å jobbe med en teatralsk vinkling på dansekunsten, selvom dette er veldig nytt for meg. Tema for forestillingen er veldig viktig å løfte frem, og jeg synes ODE Ung gjør det på en ærlig respektfull måte. Nå gleder jeg meg til å jobbe med elevene fremover, som blir en veldig viktig brikke i dette stykket!

Melanie Kajanne Källström:
Föreställningen tar upp ett otroligt viktigt samtalsämne (väldtäkter, droger och alkohol) som kan vara svårt att prata om. Att sätta sig in i de situationer och uttrycka detta via dans är en stor utmaning och som jag sätter stort värde i då det ger en möjlighet att faktiskt kunna påverka unga med det vi skapar. Processen har redan lärt mig väldigt mycket och jag uppskattar den trygghet vi i teamet har skapat.

Nanna Knutson:
Utviklingen av FESTEN har vært et frodig samarbeid mellom koreografer og dansere, gjennom et produktivt rom hvor mangfold og åpenhet har stått sentralt. I likhet med FESTENS mikrounivers har et mangfold av emosjoner og utrykk preget prosessen. Fra latterkuler med kollegaer, til dialog og forståelse rundt komplekse emosjoner.

Oliver Paulsson:
Att jobba med FESTEN är både kul och lärorikt. Jag upplever oerhört stor konstnärlig frihet som medskapande dansare och lär mig massor varje dag från mina kollegor, chefer och ODE Ung’s samarbetspartners. Med ett mångsidigt och kompletterande team med god gruppdynamik och en otroligt viktig och spännande tematik är arbetsdagen alltid fylld med skratt, utmaningar och allt däremellan.

 Link til NRK og reportage laget i forbindelse med vår premiere på FESTEN 30. oktober 2021

https://tv.nrk.no/se?v=DKOV98102821&t=592s

Link til FESTEN sin internasjonale trailer

Foto: Lars Opstad og Ken Ronny Thomassen

Foto: Lars Opstad

Foto: Lars Opstad

Foto: Lars Opstad

Foto: Ken Ronny Thomassen

Foto: Lars Opstad

Foto: Lars Opstad

Foto: Lars Opstad

Foto: Lars Opstad

Foto: Lars Opstad

Foto: Ken Ronny Thomassen

Foto: Lars Opstad

Foto: Lars Opstad

Foto: Lars Opstad

Foto: Ken Ronny Thomassen

Foto: Ken Ronny Thomassen

Foto: Lars Opstad

Foto: lars Opstad

Foto: Ken Ronny Thomassen

Foto: Lars Opstad

Foto: Lars Opstad